Zioła antynowotworowe

Poznaj najlepsze zioła antynowotworowe.

Jednym z najlepszych ziół walczących z nowotworami jest korzeń mniszka.

Ten żółty popularny kwiat rośnie wszędzie. Zamiast więc pozbywać się go z ogrodu jako chwast (często z użyciem chemii), wykop to cenne ziółko razem z korzeniem. Korzeń ususz zmiel i spożywaj lub zaparzaj jako herbatkę z innymi ziołami.

Mamy teraz w żywności duże ilości cukru, nawet tam, gdzie najmniej się ich spodziewamy. A cukier to karmiciel nowotworów.

Profilaktykę antynowotworoworą oferują nam też zioła, których używamy jako przypraw.

Mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn i bazylia:

swój aromat zawdzięczają terpenom i skutecznie blokują mechanizmy pozwalające rozrastać się guzom. Odkryty niedawno karnozol-terpen występujący w rozmarynie, ogranicza zdolność komórek nowotworowych do atakowania sąsiednich tkanek.

Apigenina znajdująca się w natce pietruszki i selera osłabia natomiast proces tworzenia naczyń krwionośnych, które mogą odżywiać guzy.

Cudowna przyprawa kurkuma,

która zawiera kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. W czystej postaci nie wchłania się w przewodzie pokarmowym. Aby był skuteczny, musi być połączony z papryką lub czarnym pieprzem (jak w curry). Papryka 10 tys. razy zwiększa jego przyswajanie przez organizm.

Imbir jest silnym środkiem przeciwzapalnym i antyoksydantem.

Skutecznie wspomaga walkę z komórkami rakowymi, bo ogranicza powstawanie nowych naczyń krwionośnych.  Korzeń imbiru pokrojony w plastry i zalany wrzątkiem na 10-15 minut jest doskonałym napojem (na zimno i na gorąco) łagodzącym pragnienie. Powstrzymuje też nudności.

Czosnek, cebula, por, szalotka i szczypiorek

obfitują w związki siarki, które osłabiają rakotwórcze działanie substancji powstających w mięsie przypalonym na grillu. Sprzyjają obumieraniu komórek raka okrężnicy, piersi, płuc, prostaty i białaczki. Obniżają poziom cukru we krwi, co utrudnia rozwój komórek rakowych. Najlepiej działa czosnek i cebula, gdy po rozdrobnieniu zmieszamy je z oliwą.

 

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial