Fiołkowe wariacje

 Są już fiołki. Zbierajcie i wykorzystujcie, choćby go przystrojenia deserów. Fiołki są jadalne!

Listki fiołka wonnego można dodać do zup i sałatek wiosennych, zaś kwiatki można kandyzować, mogą być ozdobą deserów i tortów, można zamrozić w kostkach lodu i oraz robić z nich syropy. Fiołki zawierają dużo witaminy C oraz działają wykrztuśnie, rozkurczowo, moczopędnie i napotnie. 

Możnateż fiołkami nadziać drożdżówki, rogaliki i ciastka.

 

Fiołki tarte z cukrem

200g fiołka wonnego

500g cukru

1 cytryna

Fiołki zebrane w suchy słoneczny dzień utrzeć w makutrze z cukrem, dodając sok z cytryny. 

I nadziewać, nadziewać…

 

Herbatka z fiołka

2 łyżki kwiatów i listków fiołka wonnego

Rośliny opłukać, zalać 1 szklanką gorącej wody, parzyć przez 5 min. pod przykryciem.

Gdy doda się sok z cytryny herbata zmieni kolor na różowy 

 

 

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial