1. Stosować m. in. lecytynę, siemię lniane, czosnek, jabłka.
2. Jadać mniej tłuszczów nasyconych, takich jak masło, słonina, inne tłuszcze zwierzęce.
3. Do pieczywa zjadać tylko 3-4 dag masła dziennie.
4. Unikać tłustych mięs, serów, ciasta, sosów, zup zaprawionych tłuszczem, śmietaną, białą mąką.
5. Jadać oleje roślinne, najlepiej słonecznikowy, sojowy, lniany, kukurydziany, razowe pieczywo pszenne i żytnie, które zawiera 4 razy więcej witaminy E niż białe
pieczywo, a ponadto ma żelazo i wszelkie makro- i mikroelementy, witaminy i błonnik.
6. Pić mleko, chociaż 2 szklanki dziennie, kefir, jogurt. Są one dobrym źródłem wapnia. Mleko ma wszystko oprócz żelaza i witaminy C.
7. Zjadać warzywa i nasiona do l kg dziennie. Im większe ich urozmaicenie – tym lepiej. Byle bez tłuszczów lub z niewielkim dodatkiem oleju, szczególnie do tych
warzyw, które są źródłami karotenów, a więc witaminy A lub kiełków zasobnych w witaminę E. Bo te jako rozpuszczalne w tłuszczach nie będą bez nich przyswajane.
8. Skrobię i białko jadać osobno. W przeciwnym wypadku pokarm zalega zbyt długo w żołądku i nie jest strawiony.
9. Jadać jedne jarzyny ugotowane, a inne na surowo.
10. Jadać wszystko świeże lub z zamrażarki. Szczególnie oleje powinny być świeże.
Nie lubią one słońca, światła i mrozu. W lodówce witamina A rozkłada się. Są kaloryczne, ale obniżają poziom cholesterolu we krwi. Trzeba uważać, aby w
trakcie podgrzewania nie uległy spaleniu. Przypalony olej zawiera trującą akroleinę, która bywa rakotwórcza. Każdy spalony tłuszcz ją wytwarza.
11. Ludzkość zna czosnek od ponad 5000 lat. Wiadomo, że czosnek odkaża i dezynfekuje organizm, obniża poziom cholesterolu, który powoduje zaczopowanie
naczyń krwionośnych mózgu, co jest przyczyną wylewu krwi do mózgu.