Kawa z tygielka

U nas nazywa się to naczynie tygielkiem, w innych krajach: dżezwa (Bośnia),cezve (Turcja), briki (Grecja), rakwa (Syria), dalla (Arabia Saudyjska), kanaka (Egipt), finjan (Izrael).

Kawa zaparzona w tygielku jest dopiero prawdziwą kawą po turecku. To jak profanujmey ją w Polsce zalewając wrzątkiem nie mieści się w głowie prawdziwych smakoszy kawy.

Poznajcie procedurę parzenia kawy:

  • tygielek stawiamy na ogniu i nalewamy zimną wodę
  • dosypujemy cukier i czekamy aż woda zacznie się gotować
  • do gotującej się wody wsypujemy 2 – 3 czubate  łyżeczki świeżo zmielonej kawy
  • delikatnie mieszamy aż do pojawienia się pianki
  • kiedy pianka zacznie się podnosić do góry zestawiamy tygielek z ognia, mieszamy kawę i ponownie stawiamy na ogniu
  • po kolejnym podniesieniu się pianki mieszamy całość, żeby fusy opadły na dół
  • chwilę gotujemy, uważając żeby pianka nie wykipiała z naczynia
  • odstawimy na minutę w celu opadnięcia wszystkich fusów na dno naczynia

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial