Na zatoki

Na chore zatoki wypróbujcie coś nowego prosto z natury:

 

Receptura wg Senderskiego

owoc bzu czarnego – 2 łyżki – działa wirusobójczo, owoc bzu zawiera związki, które hamują wytwarzanie enzymu ułatwiającego wnikanie wirusa do błony komórkowej

ziele hyzopu lekarskiego – 2 łyżki – działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, wykrztuśnie

liść melisy – 2 łyżki – przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie

mięta – 1 łyżka – rozkurczowo, odkażająco, napotnie, przeciwbólowo

korzeń lukrecji – 1 łyżka – przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, pobudza organizm do produkcji interferonu

kwiat rumianku – 1 łyżka – przeciwzapalnie, przeciwalergicznie (mozna być uczulonym na rumianek), uspokajająco

lebiodka – 1 łyżka – przeciwzapalnie, bakteriobójczo

Zioła należy zalać alkoholem 40% ( proporcje – 50 g ziół zalać 500 ml wódki) i macerować przez 2-3 tygodnie. Pić jako środek przeciw przeziębieniom lub w trakcie po 2 łyżki alkoholu wlane do 1/2 szklanki wody 2 razy dziennie. Można wlać pół kieliszka maceratu do soku malinowego lub z kwiatów bzu i dolać wody.

W maceracie zostały użyte zioła wirusobójcze – owoc czarnego bzu, melisa, hyzop – one pomogą nam zwalczyć wirusy w razie choroby. Pamiętajmy o ziołach zwalczających wirusy – do nich należą też kwiat nagietka, geranium, majeranek, imbir.

 

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial