Purée z orzeszkami i pokrzywą

„Pierwszego marca trawy do garnca” – głosiło stare polskie przysłowie. Toteż na święto Marzanny w skład jadłospisu wchodziły „zielone zupy i zielone sałatki”. Przygotowywano je z różnych ziół. Wierzono, że takie zupy i sałatki „przeganiają złe moce i dodają sił”. Aby oczyścić organizm po zimie, a jednocześnie nie złamać postu, staropolska kuchnia wymyśliła mnóstwo potraw, które dziś stają się coraz bardziej modne, a których dobroczynny wpływ udowodniła współczesna dietetyka i medycyna.

Oto jeden z przepisów:

 

Purée z orzeszkami ziemnymi

 

Składniki:

500 g młodych listków pokrzywy

2 łyżki oliwy

1 posiekana cebula

pół szklanki orzeszków ziemnych

sól

łyżka soku z cytryny

 

Wykonanie:

Listki pokrzywy układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Drobno kroimy. Orzeszki mielimy w maszynce do orzechów. Na rozgrzanym w rondlu oleju szklimy cebulę, dodajemy orzeszki i mieszając, smażymy 1-2 minuty. Dodajemy pokrzywę, smażymy i mieszamy 5-10 minut.

Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Mieszamy.

To znakomity dodatek do pieczeni, filetów, sznycli drobiowych.

 

Źródło: H. Szymanderska, Polskie tradycje świąteczne.

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial