Uprawa i zastosowanie ziół

Zioła to rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka. Można je suszyć i uprawiać niemalże wszędzie, często rosną dziko. Pozwalają wzbogacić lub wydobyć smak potraw. Cenione są ze względu na swoje właściwości lecznicze i aromatyczne. Systematyczne, umiejętne i w miarę obfite stosowanie przypraw pozwoli nam na zachowanie na długo zdrowia i dobrego samopoczucia.

Przyprawianie potraw w dzisiejszych czasach jest nieco zaniedbaną sztuką. Zatraciliśmy poczucie pełnego, naturalnego smaku przez intensywne stosowanie wzmacniaczy smaku. Stosujemy je powszechnie ze względu na ich popularność i wygodę użycia, nie zważając na ich szkodliwy wpływ na nasz organizm. Warto sobie przypomnieć, że zioła stanowią wspaniały i zdrowy dodatek do różnego rodzaju potraw. Wiele z nich tworzy niemalże nierozerwalny związek jak pomidory z bazylią.

Świeże zioła uprawiane w naszych przydomowych ogródkach czy domach są wspaniałym rozwiązaniem. Posiadając taki zielnik – możemy przenieść się w najdalsze zakątki świata – do Francji pachnącej lawendą, czy Włoch z aromatyczną bazylią. Świeże zioła nadają zupełnie innego smaku potrawom niż te suszone. Są łagodniejsze i bardziej aromatyczne, dlatego dobrze jest posiąść sztukę uprawiania ich we własnym domu. Można je uprawiać cały rok i nie są bardzo wymagające.

  • Jak uprawiać i stosować zioła:
  • Kupuj zioła w sklepach ogrodniczych.
  • Odmiany spreparowane do uprawiania w domu mają mocniejsze korzenie i mogą cały rok służyć w kuchni.
  • Zioła nie lubią bezpośredniego światła słonecznego. Niektóre z ziół trzeba często podlewać np. bazylia.
  • Zioła w doniczkach należy trzymać z dala od grzejników.
  • Gdy już powstanie domowy ogródek warto często korzystać z ziół i obrywać ich liście, wtedy rosną bardziej intensywnie.
  • Jeśli zioła wyjątkowo mocno się rozrosną – zawsze można je zamrozić lub ususzyć w specjalnych suszarkach lub piekarniku.
  • Zioła można również suszyć tak jak kwiaty, łodyżkami do góry.
  • Świeże zioła dodajemy do dań pod koniec gotowania. Zioła suszone najlepiej przed dodaniem do potraw rozetrzeć w palcach.
  • Zioła suszone są bardziej intensywne w smaku, dlatego dodajemy ich nieco mniej niż świeżych.
  • Gdy doprawiamy potrawę dodajemy jedną dominującą przyprawę o intensywnym aromacie i smaku, reszta przypraw powinna pozostać łagodna.

 

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial