W tonacji słodko – kwaśnej

Rabarbar  dla mnie jest pierwszym zwiastunem, że zbliża  czas na wypieki  z sezonowymi dodatkami. Ożywiło się w ogrodzie, rozkwitły drzewka i tulipany. Rozzielenił rabarbar mieniąc czerwonymi łodygami. Kusił. A kto z nas nie lubi rabarbaru, jego kwaśnego smaku.

Warto wiedzieć, że rabarbar jest warzywem. Jest źródłem witaminy A, E  i C. Zawiera też potas, kwas foliowy i błonnik. Ma też jedną wadę zawiera kwas szczawiowy, który nie wskazany jest w chorobach nerek oraz dla osób cierpiących na reumatyzm, ale kto nie lubi odrobinę pogrzeszyć. I w ten sposób pachnie w domu kruchym ciastem z rabarbarem.  Pięknie pachnie.

 

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

 

 Spód

150 g mąki pszennej lub orkiszowej

100 g mąki ziemniaczanej

50 g cukru

150 g masła

1 jajko

szczypta soli

Nadzienie

500 g rabarbaru

8 łyżek cukru

1 cukier wanilinowy

Kruszonka

150 g mąki pszennej

50 g mąki  ziemniaczanej

50 g cukru

125 g masła (schłodzone)

szczypta soli

cukier puder

Przygotowanie

Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.

Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, sól,  pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.

Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.

Rabarbar pokroić na 1 – 2 cm kawałki, z cukrem, cukrem wanilinowym Jeśli mamy czas możemy wcześniej daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, sól i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 – 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.

 

 

przepis z małymi modyfikacjami  zaczerpnięty z:

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/kruchy_placek_z_rabarbarem_kruszonka/przepis.html

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial