Czy jedliście już chleb z samych ziaren, bez mąki i drożdży?
Takie chleby nadają się dla bezglutenowców, ale przy obecnym stanie pieczywa można dla zdrowia śmiało polecić je każdemu.
Chleb zmieniający życie
Składniki (na jedną standardową keksówkę):
1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego – można użyć pół na pół złotego i brązowego
1/2 szklanki pestek dyni – można wymieszać je z sezamem
1 1/2 szklanki płatków owsianych
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka syropu klonowego (lub kilka syropu z agawy)
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki
opcjonalnie: 2 łyżki nasion chia
Wszystkie ziarna, płatki, sól i mielony len wsypać do miski i wymieszać. Osobno wymieszać wodę, syrop klonowy i rozpuszczony olej kokosowy. Suche i mokre składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym. Masę ubić łyżką. Odstawić na 1 – 2 godziny, aby woda całkiem się wchłonęła.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (185 stopni) i piec 50-60 min. Gotowy chleb, postukany od spodu, powinien wydać głuchy odgłos 🙂 Upieczony chleb wyjąć z formy i wystudzić. Kroić ostrym, cienkim nożem, kiedy będzie całkowicie zimny (!). Najlepiej kroi się na drugi dzień.
Przepis zaczerpnięty z: http://szalonapatelnia.blogspot.com/2014/06/chleb-zmieniajacy-zycie-z-samych-ziaren.html