Z mieszanek przypraw najbardziej znane są wam zapewne: curry, wegeta, garam masala i zioła prowansalskie.
Dziwnie brzmiące nazwy poniżej to też mieszanki pochodzące z różnych krajów zobaczcie z jakich:
Advieh – Iran
Baharat – kraje arabskie – (m.in cynamon, gałka muszkatołowa, kumin, kolendra, pieprz czarny)
Bahian – Brazylia – (kmin rzymski, oregano, kolorowy pieprz)
Berbere – Etiopia –
Chaat masala – Indie i Pakistan
Chili powder (proszek) – Meksyk, Teksas – mieszanka sproszkowanej czerwonej papryki chili i innych przypraw, takich jak kmin rzymski, oregano, zobacz orginalny przepis na chilli powder
Curry (Azja, Afryka)
Przyprawa pięciu smaków – Chiny – mieszanka zawierająca cynamon (chiński), anyż gwiazdkowy, goździk…
Fines herbes – basen morza śródziemnego – mieszanka świeżych ziół: pietruszka, szczypiorek, estragon
Garam masala (Południowa Azja)
Goda masala – Południowa Azja – słodka mieszanka przypraw
Hara masala – Indyjska zielona pasta masala
Harissa (Afryka Północna)
Hawaij – jemeńskie mieszanki przyprawowe używane głównie do zup i kawy
Przyprawy do Jabłecznika Apple Pie Spice – Anglia, USA – skład: 1 łyżka cynamonu, łyżeczka goździków, 1 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru
Przyprawa Jerk – Jamajka
Khmeli suneli – Gruzja, rejon Kaukazu
Madras masala – Indyjska mieszanka przypraw
Masala – ogólna nazwa dla dowolnej mieszanki przypraw używanych w Azji Południowej
Mixed spice – brytyjska mieszanka m. in. cynamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego…
Montreal Stek – mix do steków i mięs z grilla
Mulling spices, rozcierane przyprawy – europejska mieszanka przypraw w skład której wchodzi cynamon, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa i suszone owoce
Old Bay Seasoning – Stany Zjednoczone
Panch phoron – Indie i Bangladesz – bengalska mieszanka 5 przypraw
Pieprz cytrynowy – mieszanka pieprzu czarnego/białego, kwasku cytrynowego, cukru, czasami cebuli – używany jest do ryb
Pumpkin Pie Spice – Przyprawy do ciasta dyniowego – Stany Zjednoczone
Quatre épices – francuska mieszanka pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru
Ras el hanout – Afryka Północna, popularna wieloskładnikowa mieszanka z Maroko.
Shichimi togarashi – Japonia
Shoarma (Shawarma) – kraje arabskie, mieszanka do mięsa, głównie jagnięciny i baraniny – skład to np. pieprz biały, goździki, cynamon, kardamon, kozieradka, kumin, kurkuma
Sól czosnkowa, koperkowa
Tandoori masala, Północna Azja, mieszanka przypraw do pieczonych mięs
Vegeta – Chorwacja
Za'atar – Bliski Wschód
Sharena sól (dosłownie "kolorowa sól", Bułgaria) – zawiera cząber, paprykę, kozieradkę i sól
Zioła prowansalskie – Francja, Włochy – (mieszanka tymianku, majeranku, rozmarynu, bazylii, liścia laurowego, a czasem lawendy)