Liście czosnku niedźwiedziego przypominają konwalię. Najlepiej zbierać je w marcu i kwietniu, ponieważ później stają się łykowate, a w czerwcu obumierają.
W Polsce czosnek niedźwiedzi znajduje się pod częściową ochroną, dlatego nie należy go zrywać w lesie. W sprzedaży są natomiast sadzonki, które możemy zasadzić w ogródku albo na działce.
Ma wszystkie właściwości czosnku, ale nie pozostawia nieświeżego oddechu na długie godziny.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego
Drobno pokrojone liście umieszczamy w szklanej butelce lub słoiku i zalewamy do pełna 40-procentowym alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie, nie zapominając o codziennym wstrząsaniu. Po tym czasie odcedzamy miksturę i ponownie przelewamy do butelki. Zwykle pijemy łyżeczkę dziennie. Dzięki niej uporamy się z wieloma dolegliwościami, związanymi z przeziębieniami albo chorobami układu krążenia.
Czosnek niedźwiedzi można kisić, marynować, mrozić, suszyć, gotować albo zjadać na surowo. Pesto niedźwiedzie to już klasyka.