Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski działa jak kawa – usuwa uczucie zmęczenia i senności, rozjaśnia myśli. Wszystko dlatego, że zawiera od 0,9 do 1,8% kofeiny (mateiny).
Yerba mate zwana również erva mate, mate, herba mate, chimarrão, indiańskie caá mati, caá mate to najbardziej popularny napój spożywany głównie w Ameryce Południowej.
Dobrze wpływa na pracę serca, układu oddechowego, układu nerwowego, stosuje się ją jako specyfik przeciwdepresyjny, poprawiający wydolność seksualną, fizyczną. Dobroczynnie działa na pamięć oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Niestety należy pić ją w rozsądnych ilościach, bo w dużych dawkach yerba mate działa przeczyszczająco i wymiotnie.
Naczynia do picia yerba mate wykonane są z naturalnych materiałów takich jak tykwa, guampa, bambus, różne odmiany drewna(m.in. Palo Santo czy Algarrobo), które dodatkowo dodają aromatu i smaku przyrządzanemu naparowi. Ponadto występują również naczynka wykonane z ceramiki czy gliny, które są łatwe w utrzymaniu i czyszczeniu, ale nie posiadają dodatkowych walorów smakowych.
W skład yerba mate wchodzą:
Kofeina, teobromina
Polifenole
Saponiny
Witaminy
Minerały
Yerba mate dostarcza naszemu organizmowi magnez, sód i potas, a także witaminy z grupy B. Można zatem traktować ten napój jako swego rodzaju suplement diety, który jest na dodatek w stu procentach naturalny.