Rozpoczął się sezon truskawkowy!
Szypułki truskawek są jadalne, więc nie trzeba ich obierać, jeśli wasze nawyki nie pozwalają wam ich zjadać (nie jest to w Polsce popularne) wrzućcie truskawki do blendera i zróbcie koktajl z zielonym akcentem.
Truskawki myjemy zawsze pod bieżącą wodą, koniecznie z szypułkami, które dopiero potem (gdy nie przemawia do nas jedzenie szypułek) usuwamy. Dzięki temu woda nie dostanie się do wnętrza owocu, "kradnąc" truskawce smak i witaminy.
Owoce te posiadają dużą zawartość witaminy C – w 100g truskawek znajdziemy jej średnio 60 mg, więcej niż w cytrynie czy grejfrucie. Wystarczy zjeść dziennie 15 dag truskawek, aby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę witaminy C.
Poza tym truskawki są bogate w potas, wapń, magnez, żelazo, witaminy A, E, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Zawierają sporo pektyny – rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który poprawia przemianę materii i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Są niskokaloryczne (100 gram dostarcza tylko 29 kcal) i mają niski indeks glikemiczny.
Niestety u wielu osób wywołują reakcje alergiczne, najczęściej w postaci wysypki. Dzieciom należy te owoce podawać ostrożnie i w niedużych ilościach. Uszkodzenia nerwów żołądkowych, którego efektem jest wysypka można uniknąć, przeciskając truskawki przez sito i dodając odrobinę wapnia.