W zwalczaniu wzdęć zioła są często pomocne, ponieważ działają rozkurczowo na
mięśnie gładkie jelit, bakteriobójczo oraz pobudzają wydzielanie soku żołądkowego.
Podobne działanie mają liczne przyprawy ziołowe: kminek, bazylia, seler, cebula,
gorczyca, pieprz itd. Aby skutecznie zapobiegać wzdęciom, należy w sposób
umiarkowany, lecz stały, używać dostępnych przypraw ziołowych, świeżych i suszonych.
Prof. J. Muszyński zaleca mieszankę o składzie (ilości podane w g): owoc kolendry
30, owoc kminku 20, owoc kopru włoskiego 20.
Owoce przed użyciem należy rozgnieść w moździerzu albo zemleć w młynku
elektrycznym i zaparzać łyżeczkę na szklankę wrzątku pod przykryciem. Napar pić po
jedzeniu. Jeżeli owoce zostały drobno sproszkowane (w młynku), należy je zażywać w
postaci proszku „na końcu noża”, popijać niewielką ilością zimnego płynu, aby się nie
zachłysnąć, zażywać także po jedzeniu.
Doc. A. Ożarowski zaleca zioła przeciw wzdęciom w równych ilościach o składzie:
potłuczone owoce kopru włoskiego, liście melisy, rozdrobnione korzenie arcydzięgla,
korzenie goryczki, kłącze tataraku. Zalać jedną łyżeczkę ziół l szklanką wody wrzącej i
gotować 2-3 min. pod przykryciem. Odstawić na J O min. i przecedzić. Pić po 1/3
szklanki 3 razy dziennie na 30 min. przed posiłkiem.
Przy tych dolegliwościach wskazane jest zażywanie węgla leczniczego po ł-2 tabletki
2-3 razy dziennie, Boldaloiny – 2 tabletki lub Solarenu – 30 kropli dziennie.
Poza tym należy pamiętać, że korzystnie wpływa uregulowany tryb życia,
odpowiednie spożywanie posiłków. Jeść należy pokarmy powoli, dokładnie przeżuwać,
unikając jednoczesnego prowadzenia rozmowy. Ma to istotne znaczenie, gdyż
skrzyżowanie drogi pokarmowej z oddechową w gardle sprzyja połykaniu powietrza, co
nasila wzdęcia brzucha. Należy też unikać picia napojów gazowanych, powodujących
zwiększenie objętości gazu w żołądku. Niekiedy przyczyną może być niedostateczna
ilość wydzielanej żółci, należy wówczas unikać pokarmów wzdymających, jak np. groch,
kapusta, fasola. Wskazane jest pieczywo niezbyt świeże.
Z: Jadwiga Górnicka, Apteka natury