Allicyna ukrywa się w czosnku. Jest to substancja posiadającaj właściwości antybiotyczne, które są aktywowane po uszkodzeniu tkanki czosnku. Ddlatego właśnie każdy szef kuchni przed przystąpieniem do siekania najpierw nożem miażdży czosnek. Dzięki takiemu zabiego jest go również łatwiej obrać ze skórki.
Allicyna jest odpowiedzialna za ostry zapach i smak czosnku, bardzo szybko wchłaniana w jelicie i równie szybko wydalana jest przez płuca i skórę (stąd przykry zapach oddechu i potu).
- świeży czosnek pomaga w walce z bakteriami, grzybami i infekcjami
- ma działanie przeciwzapalne
- wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając częstotliwość przeziębień i obniżając ryzyko zachorowania na raka
- eliminuje toksyny z wątroby
- pomaga organizmowi walczyć z alergią
- sok z czosnku łagodzi swędzenie i wysypkę powstające w wyniku ukąszeń owadów
- zwiększa poziom insuliny i reguluje poziom cukru we krwi (idealne dla diabetyków)
- można go stosować przeciw trądzikowi – usuwa bakterie i pomaga leczyć wypryski
- użyty w postaci maści pomaga przeciwdziałać wypadaniu włosów