Cebula i czosnek – dwa razy tak

Czosnek i cebula to rośliny bez których nie może istnieć zdrowa kuchnia.

Niektórzy unikają ich ze względu na charakterystyczny zapach, tymczasem ich właściwości są tak cenne, że powinniśmy przymknąć oko na zapach lub posłużyć się sprawdzonymi sposobami na usunięcie tych zapachów. Można je złagodzić żując natkę pietruszki, ziarenka kawy palonej, lub ssąc plasterek cytryny ze skórką.

Dlaczego jeść cebulę i czosnek?

Czosnek i cebula doskonale radzą sobie z wieloma problemami zdrowotnymi, są to rośliny, które mają za zadanie chronić przed rakiem układu pokarmowego, szczególnie przed rakiem przełyku, żołądka i okrężnicy. Rośliny te powodują wzrost enzymów, które eliminują enzymy odpowiadające za aktywację czynników powodujących mutację materiału genetycznego.

Pamiętajmy też, że cebula i czosnek są naturalnymi antybiotykami, któe radzą sobie z chorobami wirusowymi, grzybicznymi i bakteryjnymi. Zawiera allicynę i olejki lotne, które hamują rozwój drobnoustrojów, a ich działanie jest silniejsze od antybiotyków.

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial