Chia, czyli szałwia hiszpańska

Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej są wolne od składników genetycznie modyfikowanych.

Szkodniki nie atakują szałwii hiszpańskiej, co umożliwia doskonałej jakości ekologiczne uprawy.

Mogą być przechowywane w domu przez długi czas.

 

Porcja 15g nasion chia zawiera:

  • 8 razy więcej kwasów Omega-3 niż dziki łosoś
  • 15 razy więcej magnezu niż brokuły
  • 6 razy więcej wapnia niż mleko
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak
  • 4 razy więcej selenu niż len
  • 2 razy więcej błonnika niż otręby

Można jej dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno. Powinno się dodawać około 50-75% objętości do surowych dań. Ciekawostaka – całość należy dobrze wymieszać. W ten sposób redukuje to ilość kalorii.

 

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial