Chia, czyli szałwia hiszpańska - Rampa - Pokonujemy bariery

Chia, czyli szałwia hiszpańska

Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej są wolne od składników genetycznie modyfikowanych.

Szkodniki nie atakują szałwii hiszpańskiej, co umożliwia doskonałej jakości ekologiczne uprawy.

Mogą być przechowywane w domu przez długi czas.

 

Porcja 15g nasion chia zawiera:

  • 8 razy więcej kwasów Omega-3 niż dziki łosoś
  • 15 razy więcej magnezu niż brokuły
  • 6 razy więcej wapnia niż mleko
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak
  • 4 razy więcej selenu niż len
  • 2 razy więcej błonnika niż otręby

Można jej dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno. Powinno się dodawać około 50-75% objętości do surowych dań. Ciekawostaka – całość należy dobrze wymieszać. W ten sposób redukuje to ilość kalorii.

 

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial