Czosnek niedźwiedzi

Liście czosnku niedźwiedziego przypominają konwalię. Najlepiej zbierać je w marcu i kwietniu, ponieważ później stają się łykowate, a w czerwcu obumierają.

W Polsce czosnek niedźwiedzi znajduje się pod częściową ochroną, dlatego nie należy go zrywać w lesie. W sprzedaży są natomiast sadzonki, które możemy zasadzić w ogródku albo na działce.

Ma wszystkie właściwości czosnku, ale nie pozostawia nieświeżego oddechu na długie godziny.

 

Nalewka z czosnku niedźwiedziego

Drobno pokrojone liście umieszczamy w szklanej butelce lub słoiku i zalewamy do pełna 40-procentowym alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie, nie zapominając o codziennym wstrząsaniu. Po tym czasie odcedzamy miksturę i ponownie przelewamy do butelki. Zwykle pijemy łyżeczkę dziennie. Dzięki niej uporamy się z wieloma dolegliwościami, związanymi z przeziębieniami albo chorobami układu krążenia. 

 

Czosnek niedźwiedzi można kisić, marynować, mrozić, suszyć, gotować albo zjadać na surowo. Pesto niedźwiedzie to już klasyka.

 

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial