Są już fiołki. Zbierajcie i wykorzystujcie, choćby go przystrojenia deserów. Fiołki są jadalne!
Listki fiołka wonnego można dodać do zup i sałatek wiosennych, zaś kwiatki można kandyzować, mogą być ozdobą deserów i tortów, można zamrozić w kostkach lodu i oraz robić z nich syropy. Fiołki zawierają dużo witaminy C oraz działają wykrztuśnie, rozkurczowo, moczopędnie i napotnie.
Możnateż fiołkami nadziać drożdżówki, rogaliki i ciastka.
Fiołki tarte z cukrem
200g fiołka wonnego
500g cukru
1 cytryna
Fiołki zebrane w suchy słoneczny dzień utrzeć w makutrze z cukrem, dodając sok z cytryny.
I nadziewać, nadziewać…
Herbatka z fiołka
2 łyżki kwiatów i listków fiołka wonnego
Rośliny opłukać, zalać 1 szklanką gorącej wody, parzyć przez 5 min. pod przykryciem.
Gdy doda się sok z cytryny herbata zmieni kolor na różowy