Bez kompotu obżarstwo świąteczne ani rusz.
Przepis na podrasowaną, wypasioną wersję kompotu:
Składniki:
30 dag suszonych owoców: (jabłka, gruszki, morele, banany, figi)
garść rodzynek
10–15 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepsze nasze polskie odmiany)
8–10 goździków
kora cynamonu
kilka łyżek miodu
po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej
dobrze umyta pomarancza i cytryna
Przygotowanie:
Mieszankę owoców przelewamy na sicie wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 litra przegotowanej zimnej wody,tak aby lustro wody znajdowało się 2–3 cm nad owocami. Odstawiamy na minimum 2 godz. Dodajemy goździki i cynamon. Gotujemy ok. 20 min. Jeśli owoce wchłonęły zbyt dużo wody, uzupełniamy ją. Kompot dosładzamy miodem.
Jeśli użyliśmy owoców o dużej zawartości cukru, np.figi lub rodzynki, to dodatkowe słodzenie może nie być konieczne. Wigilijny kompot doprawiamy imbirem i gałką muszkatołową. Zanim ostygnie, dodajemy spiralnie skrojoną skórkę z pomarańczy i cytryny, po kilka plasterków cytryny i pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Schładzamy.