Książka kucharska dla osób niepełnosprawnych intelektualnie

W ramach projektu "Edukacja żywieniowa osób niepełnosprawnych" finansowanego ze środków PFRON będących w dyspozycji miasta Gdyni powstała książka z przepisami dla osób z niepełnosprawnością ułatwiająca samodzielne przygotowanie posiłków.

– Ta pozycja została rozdana uczestnikom projektu. Proste przepisy opracowałam w sposób schematyczny i obrazkowy – powiedziała autorka książki, dietetyczka z cukrzycą Ewa Dygaszewicz – Taka forma graficzna daje możliwość utrwalenia prawidłowych nawyków żywieniowych i pokazuje jak na co dzień przyrządzać zdrowe potrawy. Pomaga również rodzinom i opiekunom osób z niepełnosprawnościami w ich żywieniu oraz podnosi świadomość istotnej roli jaką stanowi zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia.

Przepisy zawarte w książce były wykonywane na warsztatach kulinarnych. Uczestnikami szkolenia byli diabetycy (członkowie Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków), osoby ze stwardnieniem rozsianym (członkowie Polskiego Towarzystwa Stwardnienia Rozsianego) oraz osoby z niepełnosprawnościami intelektualnymi i dysfunkcjami poznawczymi (podopieczni Fundacji ADAPA).

 

Źródło: niepelnosprawni.pl

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial