Płukanki do włosów cz.I

Aby zneutralizować alkaiczność środków myjących i zapobiec osadowi wapiennemu na włosach i skórze, po umyciu włosów płuczemy je rozcieńczonym sokiem z cytryny lub octem owocowym, a następnie wodą.

Płukanka ma właściwości pielęgnujące, gdy dodamy do niej napary z ziół, nadające połysk.

Pewne zioła, kwiaty i korzenie rozjaśniają ponadto włosy lub intensyfikują ich kolor.

Włosy jasne: wyciąg z kwiatu rumianku lub korzenia rabarbaru oraz sok z cytryny.

Włosy ciemne: odwar z rozmarynu i liści brzozy oraz ocet owocowy.

Włosy siwe: odwar z kwiatu bławatka i ocet owocowy.

 

Receptura podstawowa

1 łyżka stołowa ziół

100ml wody

60ml soku z cytryny lub octu owocowego

Rośliny zalać wrzącą wodą, parzyć 10 min przefiltrować i odwar zmieszać z sokiem z cytryny lub octem owocowym. Po umyciu głowy wylać na włosy, nie spłukiwać ponownie wodą.

 

z książki Izolde Brackle – Kosmetyki naturalne

 

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial