Światowy Dzień Czekolady

Specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Następnie minąć musiało kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna, czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju.

Skład czekolady:

Witaminy:

A – antyoksydant, pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe oraz na wzrok

E – „witamina młodości”, również dobrze działa na skórę oraz na płodność

B2 – usprawniająca pracę układu nerwowego, oczu, śluzówek

B3 (PP) – „witamina uszczęśliwiająca nerwy”, obniża cholesterol, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych

B6 – sprzyja prawidłowemu działaniu układu nerwowego, mięśni, zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie, ma dobry wpływ na odporność i układ sercowo-naczyniowy

B12 – zapobiega rozwojowi niedokrwistości, bierze udział w wytwarzaniu struktur chroniących komórki nerwowe oraz w procesie odtwarzania kodu genetycznego

M (kwas foliowy) – wpływa na dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chroni m.in. przed nowotworami macicy, zapobiega niedokrwistości

Pierwiastki:

Żelazo – zapobiegające niedokrwistości

Magnez i potas – zapobiegają bolesnym kurczom mięśni, normują pracę serca, działają kojąco na nerwy, magnez dodatkowo bierze udział w ogromnej ilości reakcji biologicznych w organizmie

Cynk – wpływa ochronnie na komórki organizmu i na naczynia krwionośne, bierze udział w normalizacji pracy serca i poziomu cholesterolu, wpływa na szybsze gojenie się ran, wykazano lecznicze działanie cynku w chorobie wrzodowej żołądka, trądziku i innych chorobach skóry, reumatyzmie

Selen – chroni komórki skóry, czerwone krwinki i serce, wpływa na prawidłowy stan włosów

Miedź – świetna broń przeciw wolnym rodnikom, wpływa ochronnie na komórki nerwowe i skórę, poprawia stan włosów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych

Fosfor – wpływający na prawidłowy stan kośćca, poprawiający pracę mięśni, bierze udział w licznych reakcjach w organizmie

Wapń – zapobiega drżeniom mięśni, bierze udział w kościotworzeniu, łagodzi objawy alergii, przyspiesza krzepnięcie krwi

Inne ciekawe substancje:

Polifenole – działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, przez co ułatwiają przepływ krwi, a dodatkowo zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi i obniżają cholesterol

Flawonoidy – to te same substancje, które odnajdziemy w czerwonym winie, antyoksydanty, chronią naczynia krwionośne, zapobiegają zmianom miażdżycowym, wspomagają odporność organizmu, regulują napięcie mięśni

Kofeina – stymuluje organizm, m. in. pobudza układ nerwowy, usprawnia myślenie, niweluje zmęczenie, polepsza nastrój, przyspiesza pracę serca, poprawia perystaltykę jelit

Serotonina – mająca działanie antydepresyjne, regulujące sen, tętno i temperaturę ciała, poprawia nastrój

Teofilina – rozszerza naczynia krwionośne, działa lekko moczopędnie, działa rozkurczająco na drogi żółciowe

Teobromina – uspokaja chaos myślowy, działa lekko moczopędnie, przeciwkaszlowo (lepiej niż kodeina!)

Fenylotylamina, która stymuluje wydzielanie endorfin, tzw. „hormonów szczęścia”, które poprawiają nastrój, łagodzą stresy i działają euforyzująco

Jednak należy pamiętać, że czekolady nie można spożywać w dużych ilościach, gdyż sprzyja to rozwojowi otyłości. Kilka kostek dziennie zupełnie nam wystarczy. Niestety czekolada może uzależniać, dzięki zawartym w niej substancjom.

Odpowiedź do artykułu “Światowy Dzień Czekolady

  1. IzoldaYoukali

    Jak Ziółko poleca jeść czekoladę to ja się czuję rozgrzeszona i dziś trochę zjem, zwłaszcza, że pół tablicy Mendelejewa przy okazji wrzucę. Zresztą po filmie „Czekolada” mam do tej substancji błogie podejście.

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial