Mniszkiem lekarskim pożółciło nam łąki. Korzystajcie z dobrodziejstw.
Ziele mniszka ścinamy, gdy koszyczki kwiatowe są jeszcze w pączkach. Kwiaty zbieramy, gdy zaczynają się rozwijać (zrywamy je bez szypułki). Kwiaty i liście najlepiej zbierać w suchy słoneczny dzień. Ze świeżych liści mniszka przyrządza się wiosenne sałatki lub sok (działa moczopędnie), suszonych liści rośliny używa się do robienia naparu, który również ma właściwości moczopędne, jednak słabsze niż sok. Napar z mniszka lekarskiego jest łagodnym środkiem pobudzającym wątrobę i oczyszczającym organizm w stanach zatrucia. Z mniszkowych kwiatów przygotowuje się wino lub syrop.
A dla Was dwa kwiatowe przepisy mniszkowe:
Koktajl z kwiatów mniszka
5 – 6 kwiatów mniszka
1 banan
300ml mleka krowiego lub migdałowego
Kwiaty drobno pokroić nożyczkami. Zmiksować wszystkie składniki. Podawać schłodzone.
Konfitura z płatków mniszka
500g płatków mniszka lekarskiego
200g cukru
100 g miodu
1 cytryna
Z 1 szkl wody i cukru ugotować syrop. Dodać sok i skórkę z cytryny (można też dorzucić pestki, mają sporo pektyny). Wsypać płatki mniszka i gotować przez ok. 1 godz 30 min.
Kiedy konfitura zgęstnieje, zestawić ją z ognia i dodać miód. Przelać do wysterylizowanych słoików i studzić pod kocem, ewentualnie pasteryzować przez 15 min.
z książki Pyszne chwasty M.Kalemby-Drożdż
na blogu M.Kalemby-Drożdż Racuchy z mlecza (mniszka)
Zobaczcie też Mniszkowe historie Wasinki