Na zielono – krem z pokrzywą i szpinakiem

Wiosna już niemal od miesiąca, ale nas nie rozpieszcza. Na razie siedzi sobie w szaroburej sukience. My się jednak rozzieleńmy.

 

Wiosenny koktajl z pokrzywą

Potrzebne będą:

1 spory por

2 główki kruchej sałaty

200 g młodych listków pokrzywy

100 g listków szpinaku

pęczek zielonej pietruszki

2 łyżki masła

2 łyżki soku i pół łyżeczki otartej skórki z cytryny

po pół łyżeczkisoli i białego pieprzu

1 i pół l bulionu z kurczaka

 

Co z tym zrobić:

Dokładnie umyty por kroimy w cienkie plasterki, umyte i osuszone listki pokrzywy, szpinaku i zielonej pietruszki drobno siekamy. W sporym rondlu topimy masło, wrzucamy por i chwilę smażymy na dość silnym ogniu. Dodajemy pokrzywę, pietruszkę, szpinak i porwane listki sałaty, mieszamy i chwilę razem smażymy. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy skórkę cytrynową i dusimy ok. 10 minut, po czym zalewamy gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 5 – 6 minut. Lekko przestudzamy, miksujemy, podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie sokiem z cytryny. Podajemy z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.

 

Przepis z: "Polskie tradycje świąteczne" Hanny Szymanderskiej.

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial