Alergia krzyżowa polega na występowaniu reakcji alergicznych w jednym czasie na co najmniej dwa alergeny o zbliżonej budowie białkowej. Może ona dotyczyć alergenów spokrewnionych lub niespokrewnionych ze sobą. Przykładowo alergia na sierść kota łączy się z uczuleniem na wieprzowinę, więc ograniczenie w diecie lub wyeliminowanie wieprzowiny może łagodzić skutki meszkania z kotem. Obserwuje się reakcje krzyżowe między: różnymi alergenami pokarmowymi, pokarmowymi i wziewnymi (np. pyłki, sierść zwierząt), pokarmowymi i kontaktowymi (np. z lateksem). Są to najczęściej reakcje natychmiastowe z udziałem przeciwciał IgE.
Najczęstsze objawy alergii krzyżowych:
w obrębie jamy ustnej: pieczenie i świąd języka, warg, policzków; spierzchnięte wargi, zajady; obrzęk; pęcherzykowate wykwity; obrzęk Quinckego
w przewodzie pokarmowym: bóle brzucha; wymioty; biegunka
w układzie oddechowym: wodnisty katar, skurcz oskrzeli
oczy: łzawienie, przekrwienie spojówek
reakcja ogólnoustrojowa- wstrząs anafilaktyczny
Alergia krzyżowa – tabela alergenów reagujących krzyżowo
brzoza – jabłko, marchew
bylica – arbuz, seler
lateks – banan, kiwi, awokado, kasztan jadalny
roztocze kurzu domowego – owoce morza (krab, krewetka, ostryga)
wieprzowina – sierść kota
mleko krowie – mleko innych ssaków (np. kozy, owcy)
jaja kurze – inne rodzaje jaj, np. przepiórcze, kacze, indycze, perlicze czy nawet strusie