Biopierwiastki w diecie

Organizm ludzki potrzebuje następujących 7 podstawowych biopierwiastków mineralnych: wapń magnez, potas, sód, fosfor, siarka i chlor w granicach od 10 do 100 g.
Siedem innych bioelementów jest dla ustroju pożądanych. Są to: żelazo, miedź, jod, mangan, kobalt, cynk i molibden w ilościach około l mg na 100 g ciała ludzkiego. Są to tzw. mikroelementy. Sześć innych pierwiastków występuje w tkankach, ale ich funkcje nie są jeszcze dokładnie określone. Są to: glin, bór, selen, lit, kadm i chrom potrzebne w ilościach do 10 mikrogramów. Są to makroelementy.

Natomiast wanad, antymon, german, ren i rad należą do elementów śladowych i występują w ilościach do l pikograma.  I one są nam również potrzebne. Zakłócenie równowagi miedzy poszczególnymi pierwiastkami, zarówno ich niedobór, jak i nadmiar, jest niekorzystne, podobnie jak pojawianie się w organizmie obcych, toksycznych pierwiastków, np. ołowiu czy rtęci. W rezultacie może to prowadzić do różnych schorzeń. Dlatego musimy stale dbać, aby te pierwiastki były zawsze obecne w naszym pożywieniu.

Urozmaicona dieta, bogata w gruboziarniste pieczywo, kasze, warzywa i owoce, ryby, nabiał, podroby, jest gwarancją zdrowia i dobrego samopoczucia. Odradzam jednak łykanie bez konsultacji z lekarzem wszelkich marko- i mikroelementów w postaci preparatów farmaceutycznych.

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial