Dzika róża na infekcje

Owoce dzikiej róży to najbogatsze źródło witaminy C w naszej strefie klimatycznej, warto też dodać, że witaminy łatwo przyswajalnej i odpornej na przetwarzanie.

Owoce dzikiej róży zawierają również flawonoidy – naturalne, bardzo aktywne biologicznie substancje chemiczne, które wykazują właściwości przeciwutleniające.

Dzika róża posiada także niezbędne sole mineralne (potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez), witaminy A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, flawonoidy, kwasy organiczne, pektyny oraz garbniki.

Jest stosowana przede wszystkim przeciw przeziębieniu i grypie, jako lek ogólnie wzmacniający ze względu na bogate źródło witaminy C.

W owocach róży zawartych jest prawie 130 związków o dobroczynnym wpływie na organizm człowieka. Potwierdzono ich właściwości  przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. Niektóre odmiany wykazywały właściwości przeciwnowotworowe, cytotoksyczne, przeciwwrzodowe, przeciwalergiczne, a także przeciwzapalne.

Z owoców dzikiej róży wytwarza się dżemy, soki, syropy, koncentraty witaminowe oraz wino. Z płatków wykonuje się konfitury, szczególnie u nas wykorzystywane do nadziewania pączków. Z owoców oraz płatków róży robi się aromatyczne herbaty. Właśnie te ostatnie poleca się w okresach zimowych infekcji.

 

 

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial