Owoce dzikiej róży to najbogatsze źródło witaminy C w naszej strefie klimatycznej, warto też dodać, że witaminy łatwo przyswajalnej i odpornej na przetwarzanie.
Owoce dzikiej róży zawierają również flawonoidy – naturalne, bardzo aktywne biologicznie substancje chemiczne, które wykazują właściwości przeciwutleniające.
Jest stosowana przede wszystkim przeciw przeziębieniu i grypie, jako lek ogólnie wzmacniający ze względu na bogate źródło witaminy C.
W owocach róży zawartych jest prawie 130 związków o dobroczynnym wpływie na organizm człowieka. Potwierdzono ich właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. Niektóre odmiany wykazywały właściwości przeciwnowotworowe, cytotoksyczne, przeciwwrzodowe, przeciwalergiczne, a także przeciwzapalne.
Z owoców dzikiej róży wytwarza się dżemy, soki, syropy, koncentraty witaminowe oraz wino. Z płatków wykonuje się konfitury, szczególnie u nas wykorzystywane do nadziewania pączków. Z owoców oraz płatków róży robi się aromatyczne herbaty. Właśnie te ostatnie poleca się w okresach zimowych infekcji.