15-ego grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Szacuje się, że na świecie około 50 milionów ludzi jest związanych z przemysłem herbacianym, a tylko część plantacji posiada certyfikat Fair Trade (Sprawiedliwego Handlu) gwarantujący pracownikom odpowiednie płace i warunki pracy. Dlatego od 2005 roku kraje będące liderami produkcji herbaty (Bangladesz, Sri Lanka, Nepal, Wietnam, Indonezja, Kenia, Malawi, Malezja, Uganda, Indie i Tanzania) obchodzą 15-ego grudnia Międzynarodowy Dzień Herbaty, który ma za zadanie zwrócić uwagę świata na problemy związane z produkcją herbaty.
Z okazji tego święta zróbcie dziś herbatę inaczej niż zwykle. Może całkiem prosto, np. tak:
Herbata na zimowe wieczory
Składniki:
1 torebka czarnej herbaty
2 łyżeczki cukru
2 szklanki soku z czarnej porzeczki
2 łyżki suszonych żurawin
sok z 1 cytryny
Przyrządzanie:
Herbatę zalać dwiema szklankami wrzątku, dodać cukier, przykryć i odstawić na 10 minut. Sok z czarnej porzeczki podgrzewać powoli wraz z żurawiną. W dzbanku pomieszać sok z herbatą. Wrzucić kilka plasterków cytryny.
źródło: http://herbaciarnia.pl
Rozgrzewające herbaty:
Herbata zielona z cytryną i imbirem
łyżeczka zielonej herbaty,
skórka z cytryny ,
plaster świeżego imbiru.
Składniki zalej wodą o temperaturze ok. 90°C (lekko przestudzona), parz pod przykryciem ok. 5 minut.
Herbata czarna z jabłkiem i cynamonem
łyżeczka czarnej herbaty,
łyżeczka suszonego jabłka,
cynamon,
2 goździki.
Składniki zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem ok. 4 minut.
Herbata z lipy, maliny i miodu
łyżka kwiatu lipy,
łyżka suszonych malin,
miód.
Lipę i maliny zalej wrzątkiem, parz 10 minut, następnie dopraw łyżeczką miodu.
źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/
A może lubicie bardziej egzotyczne składniki:
Herbata po libańsku
1. Do zaparzacza wsypujemy 7 gramów herbaty czarnej, wkrawamy plasterek pomarańczy, dodajemy rozgniecione ziarna kardamonu, anyż i cynamon.
2. Całość parzymy kilka minut i herbata po libańsku jest gotowa!
Owocowa herbata po ujgursku
1. Wsypujemy 2 łyżeczki zielonej herbaty na dno naczynia, w którym będziemy parzyć.
2. Zasypujemy naczynie warstwą owoców kandyzowanych. A następnie świeżych owoców.
3. Zalewamy naczynie wodą i parzymy 2-3 minuty pod przykryciem.
I jeszcze jeden ciekawy pomysł:
Przepis na herbatę w pomarańczy
Jeśli macie w domu czarną herbatę, która zwietrzała, przeszła innymi zapachami lub po prostu wam się znudziła, warto zrobić z niej użytek i przygotować własną, naturalnie aromatyzowaną herbatę pomarańczową. Trzeba wydrążyć pomarańczę, wypełnić ją herbatą i wsadzić do piekarnika na godzinę. Tak przygotowana herbata nadaje się od razu do parzenia. Smacznego!
źródło: http://www.czajnikowy.com.pl