Herbata

 

15-ego grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Szacuje się, że na świecie około 50 milionów ludzi jest związanych z przemysłem herbacianym, a tylko część plantacji posiada certyfikat Fair Trade (Sprawiedliwego Handlu) gwarantujący pracownikom odpowiednie płace i warunki pracy. Dlatego od 2005 roku kraje będące liderami produkcji herbaty (Bangladesz, Sri Lanka, Nepal, Wietnam, Indonezja, Kenia, Malawi, Malezja, Uganda, Indie i Tanzania) obchodzą 15-ego grudnia Międzynarodowy Dzień Herbaty, który ma za zadanie zwrócić uwagę świata na problemy związane z produkcją herbaty.

Z okazji tego święta zróbcie dziś herbatę inaczej niż zwykle. Może całkiem prosto, np. tak:

Herbata na zimowe wieczory
Składniki:
1 torebka czarnej herbaty
2 łyżeczki cukru
2 szklanki soku z czarnej porzeczki
2 łyżki suszonych żurawin
sok z 1 cytryny

Przyrządzanie:

Herbatę zalać dwiema szklankami wrzątku, dodać cukier, przykryć i odstawić na 10 minut. Sok z czarnej porzeczki podgrzewać powoli wraz z żurawiną. W dzbanku pomieszać sok z herbatą. Wrzucić kilka plasterków cytryny.

źródło: http://herbaciarnia.pl

Rozgrzewające herbaty:

Herbata zielona z cytryną i imbirem
łyżeczka zielonej herbaty,
skórka z cytryny ,
plaster świeżego imbiru.

Składniki zalej wodą o temperaturze ok. 90°C (lekko przestudzona), parz pod przykryciem ok. 5 minut.

Herbata czarna z jabłkiem i cynamonem
łyżeczka czarnej herbaty,
łyżeczka suszonego jabłka,
cynamon,
2 goździki.

Składniki zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem ok. 4 minut.

Herbata z lipy, maliny i miodu
łyżka kwiatu lipy,
łyżka suszonych malin,
miód.

Lipę i maliny zalej wrzątkiem, parz 10 minut, następnie dopraw łyżeczką miodu.

źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/

 

A może lubicie bardziej egzotyczne składniki:

Herbata po libańsku

1. Do zaparzacza wsypujemy 7 gramów herbaty czarnej, wkrawamy plasterek pomarańczy, dodajemy rozgniecione ziarna kardamonu, anyż i cynamon.

2. Całość parzymy kilka minut i herbata po libańsku jest gotowa!

Owocowa herbata po ujgursku

1. Wsypujemy 2 łyżeczki zielonej herbaty na dno naczynia, w którym będziemy parzyć.

2. Zasypujemy naczynie warstwą owoców kandyzowanych. A następnie świeżych owoców.

3. Zalewamy naczynie wodą i parzymy 2-3 minuty pod przykryciem. 

 

I jeszcze jeden ciekawy pomysł:

Przepis na herbatę w pomarańczy

Jeśli macie w domu czarną herbatę, która zwietrzała, przeszła innymi zapachami lub po prostu wam się znudziła, warto zrobić z niej użytek i przygotować własną, naturalnie aromatyzowaną herbatę pomarańczową. Trzeba wydrążyć pomarańczę, wypełnić ją herbatą i wsadzić do piekarnika na godzinę. Tak przygotowana herbata nadaje się od razu do parzenia. Smacznego!

źródło: http://www.czajnikowy.com.pl

 

 

 

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial