Oponki serowe

Dziś czwartek. Ale nieco inny niż wszystkie, bo tłusty. Nie brzmi to może najciekawiej, ale gdy połączy się wszystko w jedno, wyjdzie coś samkowitego – Tłusty Czwartek. Nadziewany. Dziś nadziewany serem. Pączki zna każdy, a co powiecie na coś, co jest pyszne i łatwo się przyrządza?

 

OPONKI SEROWE

 

Składniki: 

250 g mąki pszennej

1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

250 g twarogu rozdrobnionego widelcem lub mascarpone

1/3 szklanki cukru

2 jajka

około 1 litra oleju do smażenia

 

Przyrządzanie:

Mąkę przesiać razem z sodą do miski, dodać ser, cukier oraz jajka. Zamiast całych jajek możemy dodać tylko żółtka, zamiast białek dajemy wówczas śmietanę lub jogurt grecki.

Składniki wymieszać łyżką, by się ładnie połączyły, wyrobić chwilę ręką na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę więcej mąki (gdyby ciasto się kleiło).

Następnie wyłożyć je na stolnicę lub blat podsypany mąką. Rozpłaszczyć dłonią na placek o wysoki około 1-1,5 cm. Wierzch oprószyć mąką, jeśli się by kleił. Wyciąć szklanką kółka (około 6 – 7 cm), w środku małym kieliszkiem, a najlepiej nakrętką, wyciąć mniejsze kółeczka. Złączyć resztki ciasta w jeden kawałek i wyciąć kilka nowych oponek.

Nagrzać olej do około 175 stopni C w średnim garnku (olej na wysokość około 10 cm).

Przygotować lukier: do miseczki wsypać cukier puder i cynamon; mieszając, wlewać stopniowo po łyżce wodę lub mleko, aż lukier będzie gładki i gęsty.

Oponki smażyć partiami, po około 5 sztuk jednocześnie, przez około 2,5 – 3 minuty, raz przewracając. Odkładać na ręczniki papierowe.

 

 

Smakowitego Tłustego Czwartku!

 

 

Przepis z: Palce lizać.pl

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial