Praca dla osób z niepełnosprawnością

ZKŁAD AKTYWIZACJI ZAWODOWEJ

Fundacja IN CORPORE

Zatrudni osoby ze znacznym stopniem niepełnosprawności na stanowisko POMOC KUCHENNA oraz KUCHARZ w wymiarze o,55 etatu.

Dobowa norma pracy: 3 godziny, 51 minut, tygodniowo 17 godzin, 55 minut (z 15 minutową przerwą  wliczoną do czasu pracy).

Praca zmianowa: 7.00 – 10.51 oraz godzinna rehabilitacja po pracy, lub 11.00 – 14.51 oraz godzinna rehabilitacja przed pracą.

Codzienna 60-cio minutowa rehabilitacja obejmuje: terapię ruchową i  terapię zajęciową
z fizjoterapeutą oraz terapię społeczno-zawodową pod opieką instruktorów zawodu.

Miesięczne wynagrodzenie brutto w kwocie 1,237.50 zł.

ZAZ mieści się przy ul. Tarnowskiej 107 (boczna ulicy Miłocińskiej) – dogodny dojazd autobusami nr 18, 19, 24.

 

Opis stanowiska pracy POMOC KUCHENNA
  • Pobieranie z magazynu surowców i półproduktów do produkcji kulinarnej
  • Zabezpieczenie surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem przy wykorzystaniu aparatury chłodniczej
  • Sprawdzanie terminu przydatności do spożycia poszczególnych produktów
  • Organizowanie stanowiska pracy do obróbki wstępnej (przygotowanie drobnego sprzętu
    i urządzeń gastronomicznych do pracy – maszynki do mielenia, krajalnicy)
  • Obróbka wstępna brudna surowców (sortowanie, mycie i oczyszczanie warzyw, obieranie warzyw, obsługa naświetlacza do jaj, mycie mięsa w młynku do mielenia, formowanie porcji, panierowanie)
  • Porządkowanie stanowisk pracy po dokonanej obróbce wstępnej
  • Mycie ręczne urządzeń i sprzętu kuchennego
  • Mycie naczyń stołowych ręczne oraz obsługa wyparzarki
  • Segregowanie zastawy, sztućców, sprzętu kuchennego
  • Pomoc w porcjowaniu i wydawaniu posiłków
  • Sprzątanie kuchni i innych pomieszczeń
  • Utrzymanie w należytej czystości maszyn i mebli kuchennych

 

Opis stanowiska pracy KUCHARZ
  • Pobieranie z magazynu surowców i półproduktów do produkcji kulinarnej
  • Odważanie i odmierzanie zaplanowanej ilości surowców i półproduktów
  • Sprawdzanie terminu przydatności do spożycia poszczególnych produktów
  • Obróbka wstępna brudna surowców (sortowanie, mycie i oczyszczanie warzyw, obieranie warzyw, obsługa naświetlacza do jaj, mycie mięsa w młynku do mielenia, formowanie porcji, panierowanie)
  • Porządkowanie stanowisk pracy po dokonanej obróbce wstępnej
  • Sporządzanie różnymi technikami i metodami (gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie) potraw i wyrobów garmażeryjnych w oparciu o receptury)
  • Użytkowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania potraw (kuchnia gazowa, taboret gazowy, piec konwekcyjny, blender)
  • Dekoracja, porcjowanie i wydawanie potraw
  • Mycie ręczne urządzeń i sprzętu kuchennego
  • Mycie naczyń stołowych ręczne oraz obsługa wyparzarki
  • Sprzątanie kuchni i innych pomieszczeń
  • Utrzymanie w należytej czystości maszyn i mebli kuchennych

Pracownicy wykonują czynności zawodowe w pomieszczeniach zapewniających jak najlepsze warunki osobom niepełnosprawnym, bez barier architektonicznych.

Odpowiedź do artykułu “Praca dla osób z niepełnosprawnością

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial