Na chore zatoki wypróbujcie coś nowego prosto z natury:
Receptura wg Senderskiego
owoc bzu czarnego – 2 łyżki – działa wirusobójczo, owoc bzu zawiera związki, które hamują wytwarzanie enzymu ułatwiającego wnikanie wirusa do błony komórkowej
ziele hyzopu lekarskiego – 2 łyżki – działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, wykrztuśnie
liść melisy – 2 łyżki – przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie
mięta – 1 łyżka – rozkurczowo, odkażająco, napotnie, przeciwbólowo
korzeń lukrecji – 1 łyżka – przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, pobudza organizm do produkcji interferonu
kwiat rumianku – 1 łyżka – przeciwzapalnie, przeciwalergicznie (mozna być uczulonym na rumianek), uspokajająco
lebiodka – 1 łyżka – przeciwzapalnie, bakteriobójczo
Zioła należy zalać alkoholem 40% ( proporcje – 50 g ziół zalać 500 ml wódki) i macerować przez 2-3 tygodnie. Pić jako środek przeciw przeziębieniom lub w trakcie po 2 łyżki alkoholu wlane do 1/2 szklanki wody 2 razy dziennie. Można wlać pół kieliszka maceratu do soku malinowego lub z kwiatów bzu i dolać wody.
W maceracie zostały użyte zioła wirusobójcze – owoc czarnego bzu, melisa, hyzop – one pomogą nam zwalczyć wirusy w razie choroby. Pamiętajmy o ziołach zwalczających wirusy – do nich należą też kwiat nagietka, geranium, majeranek, imbir.