Dziwnie brzmiące przyprawy cz.I

Adżwan

Pałąkowate, pasiaste nasiona adżwanu połączone drobną łodygą są używane jako przyprawa, a z wyglądu przypominają kminek. Roślinę zazwyczaj sprzedaje się w całości. Przeżuwanie samych nasion jest zalecane ze względu na właściwości lecznicze – wywołują nieco gorzki posmak, na moment pozostawiając język w lekkim odrętwieniu. Gotowanie adżwanu łagodzi te wrażenia. Rozgniecione wydzielają woń podobną do tymianku. Jest rośliną jednoroczną, 30-70 cm wysokości o pierzastych liściach i czerwonych kwiatach. Dojrzałe nasiona są suszone i młócone. Adżwan wywodzi się z Indii, ale jest również używany w Iranie, Egipcie, Pakistanie i Afganistanie.

Aframon

Są to małe, czerwono-brązowe, nieregularne nasiona podobne do kardamonu. Nasiona aframonu mają około 3 – 4 mm średnicy i znajdują się w brązowej, pomarszczonej kapsule (kształt figi, ok. 30 mm długości). Kapsułki te zawierają wiele kanciastych nasion, umieszczonych w galaretowatym miąższu. Roślina, o kłączu trzcino-podobnym, osiąga długość ok. 1m. Liście są wąskie, przypominają liście bambusowe, kwiaty są pojedyncze, różowe, rosną u podstawy rośliny. Następnie przekształcają się w czerwonawo -brązowe, jajowate kapsułki, zamknięte w liściastych wypustkach. Kwiaty i kłącza mają imbirowy zapach. Aframon rośnie w wilgotnych regionach lasów Afryki Zachodniej i jest uprawiany głownie dla pozyskania pikantnych nasion.

Annato

Nasiona annato są ceglanej barwy, w kształcie trójkąta, o długości ok. 3 – 5 mm. Nasiona są dostępne w całości, a na rynkach Ameryki Łacińskiej często można je też kupić w bloku lub jako pasta. Krzewy rodzime dla Ameryki Środkowej i Karaibów, z błyszczącymi liśćmi w kształcie serca, czasem z czerwonawymi żyłkami. Atrakcyjny różowy kwiat przyniósł roślinie popularność w ogrodach kolonialnych. Kapsułka owocu jest w kształcie serca, tak jak owoc buku, z rozpadliną i czerwonymi ostrymi kolcami. Gdy dojrzeje, pęka w połowie, aby objawić około pięćdziesięciu nasion zamkniętych w czerwonym miąższu.

Amchur

To inaczej sproszkowane mango, powstałe z niedojrzałych, zielonych owoców, pokrojonych i wysuszonych na słońcu. Suszone plasterki mango mają jasnobrązowy kolor, a ich powierzchnia jest szorstka. Dojrzałe plastry mango, które również się suszy, są koloru pomarańczowo – brązowego. Amchur to drobno zmielony, beżowy proszek, mający jednak nieco włóknistą strukturę.

Asafetida (asafetyda)

Jest twardą żywiczną gumą, szaro-białej barwy (gdy jest świeża), zmieniająca swój kolor wraz z wiekiem na żółty, czerwony i ostatecznie brązowy. Jest ona sprzedawana w postaci bloków lub elementów żywicy, a częściej w postaci drobnego żółtego proszku, niekiedy krystalicznego lub granulowanego.

 

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial