Król przypraw

Od wieków cynamon podawano jako lekarstwo na poprawę krążenia, kłopoty trawienne czy nawet podczas higieny jamy ustnej. Wszyscy znamy lecznicze właściwości imbiru i choć cynamon nie działa w ten sam sposób to i tak jest ceniony ze względu na to, że działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Ponadto, cynamon jest sprzymierzeńcem osób, które się odchudzają. Przyspiesza bowiem przemianę materii, reguluje pracę nerek i poprawia procesy trawienia. Oczyszcza również organizm. Cynamon jest polecany również cukrzykom ponieważ reguluje poziom cukru we krwi.

Oprócz tych właściwości leczniczych cynamon stosowany jest również w przemyśle kosmetycznym. Jeżeli ktoś ma problemy z cerą tłustą lub trądzikową poradzi sobie z nimi właśnie cynamon gdyż zawarte są w nim aldehydy i kwas cynamonowy. Również osoby cierpiące na cellulit powinny docenić tę przyprawę. Cynamon zawiera mnóstwo antyoksydantów prze co zmiękcza zmęczoną skórę i poprawia ukrwienie.

Kiedy w kuchni czuć cynamon wiadomo, że nadchodzą już święta. Ten zapach nieodłącznie kojarzy się z zimą i Bożym Narodzeniem a do czego jeszcze można dodawać cynamon, oprócz ciast, bułeczek i pierników? W Grecji cynamon dodaje się do potraw z ryżu i pomidorów. Cynamon można dodawać do szarlotek, a także przyprawiać nim mięsa takie jak gęś czy schab. Cynamon sprawdza się również doskonale w zwykłej owsiance, dodając jej korzennego aromatu. Przyprawa jest również świetnym dodatkiem do grzanego wina czy piwa i rozgrzewających napojów.

 

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial