Aguaymanto, czyli miechunka pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawia się ją również w innych regionach świata. Owoce te spotyka się na żyznych glebach w wyższych partiach gór. Ich krzewy są niezwykle odporne na czynniki zewnętrzne i mało wymagające pod względem urodzajności podłoża. Owoc można spożywać na surowo lub suszony.
Aguaymanto są bogatym źródłem beta karotenu, witaminy C, niacyny i fosforu, protein, bioflawonoidów (witamina P), pektyn – przypisywane są im z tego tytułu następujące właściwości:
– zbawienne działanie na system odpornościowy
– podnoszą kondycję naczyń włosowatych
– uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych
– zapobiegają krwawieniom, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych
– są pomocne w leczeniu miażdżycy
– wykazują działanie przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne, przeciwnowotworowe i przeciwwrzodowe.
– skutecznie obniżają poziom cholesterolu, w szczególności cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol)
– zapobiegają spadkowi stężenia glukozy we krwi
Używane nazwy:
miechunka peruwiańska, miechunka jadalna, rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska, jagoda inkaska, złota jagoda Inków