Skoro już tak w tematach alkoholowych utknęłam ostatnio, to dziś zapraszam na naleweczkę o migadłowo-koniakowym aromacie. Mimo że to nalewka z pestek z jabłek, to naprawdę podczas picia czuć migdały. Kiedyś bransoletki z pestek, dziś – cosik do picia.
Przygotujcie zatem szklankę i pestkę po pestce zbierajcie…
Pestkówka
Potrzebujemy niewielu składników:
szklana pestek z jabłek
l/4Lspirytusu (90%)
l/2 L wody
35 dag cukru
Do roboty też niezbyt dużo:
Cukier stopić, podgrzewając go z wodą, ostudzić, wlać do hermetycznie zamykanego naczynia, dodać pestki i spirytus, a następnie pozostawić na 40 dni. Po upływie tego czasu przecedzić przez bibułę i wlać do butelki z ciemnego szkła. Im starsza, tym lepsza.
Czerpałam za źródła tego, co dotyczhczas (książka M. Caprari).