Pestkóweczka

Skoro już tak w tematach alkoholowych utknęłam ostatnio, to dziś zapraszam na naleweczkę o migadłowo-koniakowym aromacie. Mimo że to nalewka z pestek z jabłek, to naprawdę podczas picia czuć migdały. Kiedyś bransoletki z pestek, dziś – cosik do picia.

Przygotujcie zatem szklankę i pestkę po pestce zbierajcie…

 

 

         Pestkówka

 

     Potrzebujemy niewielu składników:

     szklana pestek z jabłek

     l/4Lspirytusu (90%)

     l/2 L wody

     35 dag cukru

 

     Do roboty też niezbyt dużo:

     Cukier stopić, podgrzewając go z wodą, ostudzić, wlać do hermetycznie zamykanego naczynia, dodać pestki i spirytus, a następnie pozostawić na 40 dni. Po upływie tego czasu przecedzić przez bibułę i wlać do butelki z ciemnego szkła. Im starsza, tym lepsza.

 

 

Czerpałam za źródła tego, co dotyczhczas (książka M. Caprari).

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial