Tłuszcze trans

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zakazała stosowania w żywności tłuszczów trans. Uznano, że częściowo utwardzone oleje są szkodliwe dla zdrowia. Do 2018 roku producenci mają czas, aby opracować nowe receptury eliminujące je z żywności.

Tłuszcze trans od wielu lat są filarem przemysłu spożywczego niemal na całym świecie. Producenci wykorzystują je dla poprawy konsystencji, wydłużenia trwałości i polepszenia smaku w wielu lubianych produktach. Są tanie i łatwo dostępne, dlatego szybko zastąpiły tłuszcze pochodzące z naturalnych źródeł. Powstają na skutek przemysłowego uwodornienia olejów roślinnych, co powoduje ich twardnięcie.

Substancje te znajdują się w margarynach, mrożonej pizzy i frytkach, chipsach, popcornie, ciastkach, słonych przekąskach i śmietankach do kawy.

Badania wykazały, że nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą poziom złego cholesterolu, skutkują zwiększonym ryzykiem wystąpienia wielu groźnych chorób układu krążenia – zawału serca oraz niewydolności krążeniowej,  mogą się przyczyniać do cukrzycy typu 2, a nawet być jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo nowotworów (np. raka jelita grubego) są odpowiedzialne za najgroźniejszą formę otyłości, czyli otyłość trzewną. Nowe badania wskazują również na związek między spożyciem szkodliwych tłuszczów a osłabieniem pamięci.

Jak dotąd w Europie zakaz używania tłuszczów trans obowiązuje jedynie w Danii.

artykuł źródłowy z: https://portal.abczdrowie.pl

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial