Witamina K2. Wszystko co powinieneś wiedzieć

Większość ludzi nigdy nie słyszało o witaminie K2.

Witamina ta jest rzadka w diecie zachodniej i nie przywiązuje się do niej dostatecznej uwagi.

Jednak ten potężny składnik odżywczy odgrywa istotną rolę w wielu aspektach zdrowia.

W rzeczywistości witamina K2 może być „brakującym ogniwem” w diecie, którego niedobór jest przyczyną wielu śmiertelnych chorób.

Czym jest witamina K?

Istnieją dwie główne formy witaminy K … K1 (filochinon) znajduje się w produktach roślinnych takich jak zielone warzywa liściaste, natomiast witamina K2 (menachinon) znajduje się w żywności pochodzenia zwierzęcego i w sfermentowanej żywności roślinnej.

Witamina K2 jest podzielona na kilka różnych podtypów, ale najważniejsze są MK-4 i MK-7.

Witamina K2 może pomóc w walce z rakiem.

Rak jest częstą przyczyną śmierci w krajach zachodnich.

Mimo że współczesna medycyna znalazła wiele sposobów aby go leczyć, nadal rośnie ilość zachorowań.

Dlatego znalezienie skutecznych metod zapobiegania chorobom nowotworowym jest sprawą najwyższej wagi.

Co ciekawe kilka badań sprawdzało wpływ witaminy K2 na pewne typy nowotworów.

Wyniki dwóch badań klinicznych sugerują że witamina K2 może redukować nawroty raka wątroby i zwiększać czas życia.

Pokarmy bogate w witaminy K2

Witamina K2 jest w niektórych środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i w sfermentowanej żywności, niestety spożycie tych rodzajów żywności jest bardzo małe.

Dobrym źródłem zwierzęcym są produkty z dużą ilością tłuszczów mlecznych, ale tylko od krów karmionych trawą na wolnym wybiegu, wątroby i żółtka jaj z ekologicznego chowu.

Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach co oznacza że nisko-tłuszczowe i „chude” produkty pochodzenia zwierzęcego nie mają jej prawie wcale.

 

 

Dodaj komentarz

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial