Jesień we mgle świetnie nadaje się na wieczorne pogaduszki przy kawie. Miłośniczki czarnej pysznoty na pewno docenią likier, który warto mieć w zapasach nie tylko na jesienne szarugi. Miłośnicy raczej też…
MOCCA PANIEŃSKA
1 szklanka dobrej mocnej kawy (najlepiej neski lub prawdziwego „szatana” z ekspresu)
1 i 1/2 szklanka cukru
cukier waniliowy lub 1/4 laski wanilii
1/4 l spirytusu 90%
1 szklanka wody źródlanej
Zagotować szklankę wody z cukrem i cukrem waniliowym, a gdy się rozpuści, wlać do kawy i zamknąć hermetycznie, najlepiej w termosie, na 6 godzin. Przelać do dużej butelki i zalać spirytusem, zakorkować. Pozostawić w ciemnym miejscu na 10 dni, poruszając butelką 2 – 3 razy dziennie.
Źródło: NALEWKI, LIKIERY I WINA DOMOWE, Małgorzata Caprari, W-wa 2003.