GOJNIK to roślina występująca w wysokich partiach gór na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Ta wyjątkowa herbata ma niesamowite właściwości.
Gojnik nazywany jest też szałwią libańską lub herbatką górską. W Polsce nazwa gojnik nawiązuje do słowa „gojenie”. ” Sideritis” z greckiego oznacza żelazo i nawiązuje do czasów starożytnych kiedy to gojnik podawano żołnierzom w celu szybszej regeneracji i szybszego gojenia się ran, jakich żołnierze nabawili się w walkach. W I wieku n.e. o gojniku pisał botanik i lekarz Pedanius Dioscorides. Inne występujące nazwy tego niezwykłego zioła to: Olympus Tea, Tataczaj, Mountain Tea (Herbata górska), Sheperd’s Tea (Herbata pasterska) czy Malotira.
Właściwości herbatki górskiej:
- w sposób naturalny reguluje ciśnienie krwi,
- pomaga w walce z niedokrwistością,
- działa uspokajająco, dodaje sił witalnych, poprawia samopoczucie, zwalcza zmęczenie,
- usuwa toksyny z organizmu, wspomaga leczenie chorób nerek i wątroby,
- według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Otto von Guericke w Magdeburgu przez profesora neurologii, Jensa Pahnke, gojnik pomaga w leczeniu choroby Alzheimera. Ujawnił on, że herbata górska-gojnik zmniejsza uszkodzenia mózgu o blisko 80% u pacjentów cierpiących na tę chorobę
- napar z gojnika pomocny jest przy zwalczaniu przeziębienia, leczeniu grypy czy zapalenia oskrzeli,
- pomaga zwalczać duszności,
- wspomaga układ moczowy (infekcje) i pokarmowy, łagodzi dolegliwości,
w eksperymentach, w których zastosowano wyciągi alkoholowe z gojnika, wykazano właściwości antybakteryjne rośliny, nawet na takie gatunki bakterii jak gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus), pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), pałeczka okrężnicy (Escherichia coli) i kilka innych oraz antygrzybiczne w przypadku zmory przewodu pokarmowego współczesnego człowieka – Candida albicans.
W badanich w 2012 roku wykazano również, że wyciągi alkoholowe z gojnika hamują również wychwyt zwrotny takich neuroprzekaźników jak serotonina, dopamina i noradrenalina, co może mieć znaczenie w leczeniu chorób układu nerwowego.
Sposób przyrządzania:
Poleca się zaparzać fragment kwitnącej rośliny, bądź same tzw. „kwiatki” wrzącą wodą
lub gotować roślinkę 5-10 minut na wolnym ogniu.
Herbatka z 2-3 „kwiatków” (ok. 3g) na 200ml wrzącej wody.
W Polsce to czystek zrobił furorę, natomiast tam skąd pochodzi jest prawie nieznany. Odwrotnie rzecz się ma z gojnikiem, o którym wiedza u nas dopiero raczkuje, mimo swojej ogromnej popularności na południu.
cud herbata działa na wszystko .