„Pierwszego marca trawy do garnca” – głosiło stare polskie przysłowie. Toteż na święto Marzanny w skład jadłospisu wchodziły „zielone zupy i zielone sałatki”. Przygotowywano je z różnych ziół. Wierzono, że takie zupy i sałatki „przeganiają złe moce i dodają sił”. Aby oczyścić organizm po zimie, a jednocześnie nie złamać postu, staropolska kuchnia wymyśliła mnóstwo potraw, które dziś stają się coraz bardziej modne, a których dobroczynny wpływ udowodniła współczesna dietetyka i medycyna.
Oto jeden z przepisów:
Purée z orzeszkami ziemnymi
Składniki:
500 g młodych listków pokrzywy
2 łyżki oliwy
1 posiekana cebula
pół szklanki orzeszków ziemnych
sól
łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Listki pokrzywy układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Drobno kroimy. Orzeszki mielimy w maszynce do orzechów. Na rozgrzanym w rondlu oleju szklimy cebulę, dodajemy orzeszki i mieszając, smażymy 1-2 minuty. Dodajemy pokrzywę, smażymy i mieszamy 5-10 minut.
Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Mieszamy.
To znakomity dodatek do pieczeni, filetów, sznycli drobiowych.
Źródło: H. Szymanderska, Polskie tradycje świąteczne.