Rabarbar dla mnie jest pierwszym zwiastunem, że zbliża czas na wypieki z sezonowymi dodatkami. Ożywiło się w ogrodzie, rozkwitły drzewka i tulipany. Rozzielenił rabarbar mieniąc czerwonymi łodygami. Kusił. A kto z nas nie lubi rabarbaru, jego kwaśnego smaku.
Warto wiedzieć, że rabarbar jest warzywem. Jest źródłem witaminy A, E i C. Zawiera też potas, kwas foliowy i błonnik. Ma też jedną wadę zawiera kwas szczawiowy, który nie wskazany jest w chorobach nerek oraz dla osób cierpiących na reumatyzm, ale kto nie lubi odrobinę pogrzeszyć. I w ten sposób pachnie w domu kruchym ciastem z rabarbarem. Pięknie pachnie.
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
Spód
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie
500 g rabarbaru
8 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
Kruszonka
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
125 g masła (schłodzone)
szczypta soli
cukier puder
Przygotowanie
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, sól, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
Rabarbar pokroić na 1 – 2 cm kawałki, z cukrem, cukrem wanilinowym Jeśli mamy czas możemy wcześniej daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.
Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, sól i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 – 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.
przepis z małymi modyfikacjami zaczerpnięty z:
Smacznego!